Ayak Fetişi Nedir?

“Ayak ibadeti” veya podofili olarak da bilinen ayak fetişi ayakların, bacakların, çorapların, ayakkabıların veya çorapların bir kişide cinsel uyarılmayı tetiklediği durumdur. Ayak fetişi belirtileri arasında, kişinin ayak parmaklarını öpmekten ve emmekten, cinsel organlarını ayaklarıyla uyarmaktan, partnerinin ayaklarının fotoğrafını çekmekten veya ayak videoları izlemekten hoşlanması sayılabilir. Hatta bazıları ayakkabı çıkarıldığında ne olacağı ve ayakkabının altında nasıl bir ayak olduğu konusunda fanteziler kurabilir.  Ayak fetişi olan bir kişi çıplak ayakları tercih edebilir veya çizme, sandalet, spor ayakkabı veya stiletto gibi ayakkabılarla tahrik olabilir.

Kadın havuz kenarında ayaklarına dokunuyor.
 

Kaç Kişinin Ayak Fetişi Var?

Kesin bir sayı belirlemek zor, ancak ayak fetişleri muhtemelen düşündüğünüzden daha yaygın. 2017 yılında yayınlanan ve BDSM tercihlerini araştıran bir araştırma, ankete katılan 1.027 kişinin yaklaşık %10’unun ayak fetişi olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, kadınlara göre erkeklerin daha çok ayak veya ayakkabıyla ilgili fetişlere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Bilim Ne Diyor?

Ayak fetişi nedir sorusuna bilimsel araştırmalar, insanların nasıl ve neden ayak fetişi geliştirdiğine dair çeşitli açıklamalar önermektedir. Bu davranışları inceleyen ilk kişilerden biri, fetişlerin erken çocukluk döneminde ortaya çıktığına inanan Sigmund Freud’dur. Freud, bir çocuğun annesinin cinsel organlarını gördüğünde, annesinin penisi olmadığını fark ederek şok olduğunu ve bunun da penise benzeyen nesnelere ya da vücut parçalarına takılmasına yol açtığını öne sürmüştür.

Freud’un teorisine göre, kişi ayak veya ayak parmaklarını penis yerine geçen bir şey olarak algılamaktadır.

Bir başka hipotez ise ayaklara ilgi duymanın bir ödülle sonuçlanacağının öğrenilmesi nedeniyle ortaya çıktığını savunmaktadır. Araştırmalar, insanların tipik olarak erotik olmayan bir nesneyi veya vücut parçasını, olumlu geri bildirime ve parasal bir ödül yoluyla uyarılmaya bağlayabileceğini öne sürmektedir.

Nörobilimci Vilayanur Ramachandran, beynin insanların ayaklardan aldığı hissi işleyen kısmının, genital uyarımı algılayan alanın yanında olduğunu ve bunun bazı insanların ayak fetişlerini açıklayabileceğini öne sürüyor.

İnsanlar Neden Ayak Fetişine Sahiptir?

Ohio İlişki ve Cinsel Sağlık Merkezi direktörü Ashley Grinonneau, vücudun genellikle yabancılar tarafından dokunulmayan bir kısmına yakın olma ve dokunma fantezisinden bir fetişin doğabileceğini söylüyor. Ayakkabılar ve çoraplar genellikle ayakları kaplar, bu nedenle bazı insanlar bu vücut kısmını da göğüsler gibi diğer örtülü bölgeler gibi şehvetli ve erotik bulabilirler . Ayak fetişi olan diğerleri boyun eğme yönünden hoşlanırlar.

Yazar ve aynı zamanda seks terapisti olan Moushumi Ghose ise : “Ayaklar kişinin vücudunun alt kısmındadır, yani aşağıdan birine tapıyorsunuz, bu da hükmedilme arzusu olarak görülebilir.” diye yorumluyor.

Peki ayaklara dair bu hisler nereden geliyor? Ayak fetişi neden oluyor? Araştırmacılar, insanların neden fetişlere sahip olduğunu açıklamak için çeşitli teoriler öne sürmektedir. Bununla birlikte, tek bir hipotezin neden var olduklarını açıklaması pek olası değildir. Fetişin psikolojik nedenleri kadar davranışsal, sosyal ve kültürel gibi birçok nedenin birleşiminden ortaya çıkması daha muhtemeldir.

  • Davranışsal faktörler: Bir teoriye göre, fetişlerin oluşumundan koşullanma ve öğrenme sorumludur. Bu, insanların fiziksel yakınlık, boşalma ve hatta para gibi bir ödül sistemi aracılığıyla belirli nesneler veya vücut parçaları tarafından uyarılmayı öğrenebileceği anlamına gelir.
  • Cinsel İçgüdüler: İnsanların hormonları ve duyguları, bazı nesnelerin onları uyandırmasına neden olabilir. Beynin ayaklara yönelik duyusal girdi bölgesi aynı zamanda genital uyarım bölgesine de yakındır ve bu da kazara bir uyarılma bağlantısı yaratabilir.
  • Kültürel faktörler: Bir teori, toplumpların ya seks-pozitif ya da seks-negatif olduğunu öne sürer. Seks-pozitif toplumlar seksi eğlenceli bir aktivite olarak görürken, ikinci grup seksi sadece üremenin bir yolu olarak görür. Bu teori, seks-pozitif toplulukların daha fazla fetiş birey içerebileceğini öne sürmektedir. İnsanların üreme dışında zevk, eğlence ve hatta deney gibi amaçlarla cinsel faaliyetlerde bulunma olasılığı daha yüksektir.
  • Psikoanalitik faktörler: Freud gibi insan davranışlarını psikanaliz eden araştırmacıların fetişlerin nasıl oluştuğuna dair çeşitli fikirleri vardır. Genel teori, bir kişinin çocukluğunda meydana gelen bir olayın fetiş geliştirmesine neden olduğudur.Psikanalizin bu alanında, ikinci bir teori, insanların çocukluk döneminde belirli bir nesneye sabitlenebileceği ve bu nesneyi ‘iyi’ bir nesne olarak görerek ona cinsel olarak sabitlenmelerine neden olabileceğidir.Bir diğer fikir ise, insanların çocukluklarını hatırlatan nesneler veya vücut parçaları tarafından tahrik edilerek gerileme yaşayabilecekleridir.

Ayakkabı Fetişi Nedir?

Ayakkabı fetişi bot, sandalet, spor ayakkabı ve stiletto gibi ayakkabılara duyulan cinsel ilgidir. Ayak fetişi ayakkabı fetişine benzer. Ayak veya ayakkabı fetişi olan biri, partnerinin yüksek topuklu ayakkabı giymesi veya çoraplarını çıkarması gibi ayakkabılarla yapılan aktivitelerden hoşlanabilir.

Ayak Fetişine Sahip Olmak Kötü mü? 

Fetiş sahibi olmak sizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ayak fetişi basitçe kişinin cinsel tercihlerinin bir parçası ve bir uyarılma kaynağıdır. Yine de “fetiş” kelimesi çoğu zaman ayak fetişinin tabu gibi görünmesine neden olur. Ayak fetişlerini alaya alan veya şeytanlaştıran popüler kültür referansları da işe yaramıyor.

Ayak fetişinin zararlı olmadığı sürece sorun olmadığını unutmayın. Bir yemek fetişi ciddi bir sıkıntıya, zarara neden oluyorsa veya günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa kişide fetişistik bozukluk olabilir. Bir sağlık uzmanı tipik olarak bu psikiyatrik bozukluğu ilaç ve psikoterapi kombinasyonuyla tedavi edebilir.3

İlişkide Ayak Fetişi

Her iki partnerin de rızası varsa, ayak fetişi cinsel deneyimlerinizin düzenli bir parçası olabilir. Partnerinizin ayak fetişi varsa ve siz de buna katılıyorsanız, ayak oyunu sizin için zevkli olabilir. Ghose, ayaklarda çok sayıda sinir ucunun bulunduğunu ve bu durumun onları son derece şehvetli, erojen bir bölge haline getirdiğini söylüyor. Örneğin, siz veya eşiniz ya da cinsel partnerınız bir ayak masajından veya diğer ayak dokunma aktivitelerinden keyif alabilirsiniz.

Partnerinizle Bu Konuyu Nasıl Konuşabilirsiniz?

Ayak fetişiniz varsa, bu isteğini açıkça iletmeniz ve partnerinizin rızasını almanız çok önemlidir. Partnerinizin hangi konuda rahat olduğunu anlamak zaman alabilir ve farklı aktiviteler gerektirebilir. Ayak fotoğrafı çekmek, “ayak ibadeti”ne dalmaktan daha rahat olabilir. Partnerinizin ayak fetişi varsa:

  • Soru sorun: Partnerinizle hangi aktivitelerden hoşlandığı ve yapmak istediği hakkında konuşabilirsiniz. Partnerinizin yanıtları, onun fetişini ve bunu denemek isteyip istemediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Nazik olun: Herkes ayak fetişi konusunda rahat değil, bu da sorun değil. Partneriniz arzularını sizinle paylaşıyorsa ona karşı şefkatli olmayı unutmayın.
  • İletişim kurun: Partnerinize, ayak ibadeti konusunda rahat olup olmadığınızı bildirdiğinizden emin olun. Onayınızı istediğiniz zaman iptal edebileceğinizi unutmayın; bu nedenle sizi rahatsız eden bir şey varsa partnerinize söyleyin.

Kısa Özet

Ayak fetişi veya podofili, bir kişinin ayakları, bacakları veya bu bölgeleri örten kıyafetleri cinsel olarak tahrik edici bulmasıdır.

Çeşitli teoriler insanların neden fetiş geliştirdiklerini açıklamaya çalışmaktadır, ancak net bir fikir birliği yoktur. Muhtemelen çeşitli nedenler rol oynamaktadır.

Bir partnere karşı açık ve dürüst davranarak fetişleri güvenli bir şekilde ilişkiye dahil etmek mümkündür.

Ayak fetişi, eğer zarar vermiyorsa ve tüm partnerlerin rızası varsa tamamen normal ve sağlıklı bir cinsel uyarılma kaynağı olabilir. Siz veya partnerinizin ayak fetişi varsa bu konuda konuşmaktan çekinmeyin. Farklı cinsel aktiviteleri keşfetmeden önce herkesin aynı gemide olduğundan emin olun.

 

İLGİLİ MAKALELER

Kategorideki Popüler Yazılar

Yaşam ve Sağlık sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et